De statliga så kallade vita taxibilarna protesterar, skriver Times of Malta.
Nu vill de vita bilarna inte längre använda taxameter då man anser att det råder en orättvis prissättning.
De officiella vita bilarna tar ut ett högre pris än vad de privata taxibilarna gör.
Times of Maltas reporter frågade sex stycken taxiförare i vita bilar vad det skulle kosta att åka från Valletta till The Strand i Sliema. Alla krävde att få 20 Euro, men en förare backade efter ett tag och ville ha 15 Euro.
Alla licensierade förare i vita taxibilar måste använda sin taxameter om de inte kör från en taxistation där fast pris ska gälla. De har rätt att ta ut ett i förväg överrenskommet pris, så länge det är ett lägre pris än vad det skulle kosta att köra på taxameter.
De enda taxistationerna som är aktiva finns på flygplatsen och i hamnen.
De statliga taxireglerna talar också om fast pris från Buġibba, St Julian’s och från Vallettas stadsport, men då det inte finns någon taxistation på dessa platser så skall taxametern gälla.
Entligt den offeciella taxan skulle det fasta priset från City Gate i Valletta till Sliema vara 16 Euro (och inte 20 Euro som som förarna kräver).
Enligt taxan är priset 1,40 Euro per kilometer för de första åtta kilometerna, utöver detta är priset 1 Euro per kilometer plus en framkörningsavgift på 3,50 Euro.
Övevakningsmyndighetens talesman förnekar dock att de fasta priserna från flygplatsen och hamnen skulle vara högre än priset enligt taxameter. Detta trots att den reglerade taxan anger ett pris från hamnen till Valletta på 11 Euro. Samtidigt anges priset på de vita taxibilarnas hemsida till 9,32 Euro.
Man uppger att den fasta taxan baseras på ett medelvärde av taxameterpriset för de olika zonerna.
De tre privata taxibilarna som tillfrågades gav ett betydligt lägre pris från hamnen till Sliema.
Priset varierade mellan 10 och 15 Euro, att jämföras mot de vita bilarnas pris på 20 Euro.
De privata taxibilarna får endast köra kunder som har bokat i förväg, och deras prissättning regleras inte av myndigheten, Transport Malta, vilket de vita bilarnas priser gör.
Myndighetens talesman uppger att de vita bilarnas fasta pris används från flygplatsen och hamnen för att göra det lättare för turister att få en bättre överblick samt att undvika att förare utnyttjar turister som inte vet hur mycket taxin skall kosta.
Taxiförarna i de vita bilarna skulle annars kunna köra omvägar som är längre och tar längre tid för att lura turisterna.
Ingen av de vita taxibilarna har i år fällts för att ha slarvat med taxametern, däremot har en förare fått betala böter för att ha tagit ut en för hög avgift.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar